Overslaan naar inhoud

5 misvattingen over Odoo

"Nobody ever got fired for choosing IBM"
4 juni, 2022 in
5 misvattingen over Odoo
Radical Fanatics, Tim Kieft | FANATICS

De uitdrukking "Nobody ever got fired for choosing IBM" (of later ook wel "Microsoft") houdt in dat mensen bij de keuze voor nieuwe software gaan voor de 'veiligheid' van een grote naam in plaats van het beste product. Zelfs wanneer die grote naam een tienvoud kost van een minder bekend alternatief, weegt het afbreukrisico van een onbekend merk zwaar.
 
Bij MKB-bedrijven betekent dit bovendien vaak dat er helemaal geen software komt. De optie Microsoft of SAP zijn gewoonweg te duur. Men blijft helaas doorploeteren op de oude manier.

Hoewel Odoo met meer dan 8 miljoen dagelijkse gebruikers met recht staat in de lijstjes naast SAP, Microsoft Dynamics en Salesforce, loop ik nog vaak tegen een aantal misvattingen aan die over Odoo bestaan. Hieronder beschrijf ik de vijf meest voorkomende en leg ik uit waarom het onwaarheden zijn.

Misvatting 1: Odoo is er alleen voor kleine bedrijven (of juist grote bedrijven)

Een misvatting die zich ogenschijnlijk tegenspreekt is dat er door managers van kleine bedrijven wordt gedacht dat Odoo met name geschikt is voor grote bedrijven. En door die van de wat grotere bedrijven wordt Odoo gezien als met name geschikt voor het MKB. De waarheid is dat Odoo geschikt is voor beide en ook door zowel grote als kleine organisaties succesvol ingezet wordt. Alle modules van de software zijn zonder aanpassing direct inzetbaar, wat het zeer geschikt maakt voor zowel startups als middelgrote organisaties. Heeft je organisatie zeer specifieke eisen dan staat de open-core van de software uitbreidingen met korte ontwikkeltrajecten toe. 

Misvatting 2: Odoo is gratis

Hoewel Odoo open source is en er voor de meeste modules (Apps genaamd in de Odoo wereld) gratis alternatieven zijn is het een misvatting te denken dat Odoo gratis is. Je hebt namelijk altijd te maken met de kosten van hosting, backup en eventueel de kosten van een serverruimte als je het on premise installeert. Daarnaast natuurlijk nog de kosten van onderhoud, support en voor upgrades naar nieuwe versies. Veel bedrijven kiezen bij Odoo overigens voor de Enterprise variant. Dat is een betaalde versie waar de supportorganisatie van Odoo (op dit moment 2.100 medewerkers wereldwijd) achter staat.

Misvatting 3: Er is onvoldoende support voor Odoo

Veel mensen denken dat open source betekent dat er weinig tot geen supportmogelijkheden zijn. Odoo levert voor de Enterprise versie goede eerstelijns support. En wanneer de software ook bij Odoo wordt gehost, garanderen zij de uptime en upgrades naar latere versies. Zelfs in het geval van maatwerk (gemaakt met de module Odoo Studio). Daarnaast is er, net als bij andere ERP-systemen, een ecosysteem aan implementatiepartners en integratiepartners waar je terecht kunt voor al je extra vragen.

Misvatting 4: Odoo is een onvolwassen product

Odoo bestaat als OpenERP en TinyERP al sinds het begin van deze eeuw. En toch als ze naast SAP, Microsoft Dynamics of Salesforce worden gezet blijft het een vreemde eend in de bijt. Ook wordt vaak gedacht dat er geen plek meer is voor een extra ERP-leverancier. Onterecht vind ik, omdat Odoo inmiddels zijn sporen wel heeft verdiend en meer dan 50.000 bedrijven iedere dag op de software vertrouwen. Daarnaast zijn er 1.750 partners wereldwijd en maken grote namen zoals WWF, Danone, Hyundai, Engie en Artsen zonder grenzen gebruik van de software.

Misvatting 5: Odoo is een suite van 'bij elkaar geraapte' apps

De modulaire opbouw van Odoo doet soms vermoeden dat het om een suite van apps gaat die weliswaar op elkaar aangesloten kunnen worden, maar eigenlijk losse apps zijn. Ik ga er vanuit dat dit vooroordeel voortkomt uit ervaringen met pakketten zoals ZoHo en andere niet-ERP software waar je dit vaker ziet. Niets is echter minder waar. Alle Odoo apps draaien binnen één database en zijn van de grond af (of moet ik van de cloud af zeggen?) opgebouwd door hetzelfde ontwikkelteam. Dit maakt dat alles 100% werkt zoals dat zou zijn bij een allesomvattend systeem.

Een interessant artikel dat in Forbes verscheen is 'Don't confuse Acquisition With Integration When It Comes To Traditional ERP'. Voor Odoo kun je eerder zeggen: verwar integratie niet met aquisitie!

De eerlijkheid gebied me te zeggen dat Odoo door de breedte van en de hoeveelheid apps die er zijn de schijn tegen kan hebben. Er kan toch haast niet één leverancier zijn die dat allemaal in één suite levert? Odoo is daarin geslaagd door haar open-core.

Zijn alle Odoo apps helemaal volwaardig?

Die bewering zal je mij nooit horen maken. Ik geloof namelijk niet dat welke software dan ook ooit uitontwikkeld is. Verschillende omstandigheden en markten vereisen ieder ook weer hun eigen functionaliteiten. Ik denk dat Odoo in de meeste gevallen voor 80 tot 90% in de behoefte voorziet met haar standaard functionaliteit. En ik ben van mening dat dat zeker niet minder is dan vergelijkbare software. Voor de overige 10 tot 20% is er voor bedrijven dan een keuze te maken: de software aanpassen of het bedrijfsproces aanpassen. Waarbij grotere organisaties eerder voor het aanpassen van de software zullen gaan en de wat kleinere eerder geneigd zijn te kiezen voor het aanpassen van hun proces. 

50.000+ bedrijven gebruiken Odoo om hun bedrijf te laten groeien.

Lees meer over Odoo en maak van je bedrijf een betere werkplek.


Odoo gratis testen?

De beste manier om Odoo te leren kennen is er zelf mee aan de slag te gaan.
Stuur ons onderstaand formulier toe, geef aan welke processen je wilt automatiseren en wij sturen je de inloggegevens van een gepersonaliseerde testomgeving op maat.

Bedankt voor je aanvraag

Ons team zal je zo snel mogelijk een bericht sturen met de inloggegevens.
Mocht je nu al vragen hebben, mail ons dan gerust op team@fanatics.nl of bel 088-8200700


in Tips